Aanbod

Fysiotherapie en méér

Het aanbod van Fysiowymbrits

De algemeen fysiotherapeut is deskundig op het gebied van bewegen. Hij behandelt patiënten die in het dagelijks leven belemmerd worden bij het bewegen. Hij gaat samen met u aan het werk om u zo snel en goed mogelijk resultaat te laten  behalen.

Bij het opstellen van een behandelplan kijkt hij samen met u naar uw wensen, uw lichamelijke situatie  en uw mogelijkheden. Met zijn behandeling, adviezen en oefeningen zorgt hij ervoor dat u weer beter kunt bewegen.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Zelfredzaamheid van de patient is belangrijk. Bewegend (dis)functioneren wordt niet alleen beïnvloed door biologische factoren, maar ook door persoons- en omgevingsgebonden factoren. De manueeltherapeut brengt de klacht van de patient in kaart in een biopsychosociaal model.

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De bekkenfysiotherapeut behandelt allerlei klachten rondom het bekken en de bekkenbodemspieren, lage rug en buik. Deze klachten kunnen problemen geven bij onder andere het plassen, de ontlasting en het vrijen en zijn vaak goed te verhelpen. Soms is het moeilijk om over deze klachten te praten, omdat schaamte of taboe een rol speelt.

lees meer >>>

Naarmate mensen ouder worden is de kans groter dat ze klachten krijgen of minder mobiel zijn. Kort gezegd: ouderdom komt met gebreken. Dat geldt zeker voor mensen die niet meer voldoende (kunnen) bewegen. Speciaal voor kwetsbare ouderen en voor mensen op hoge leeftijd met complexe gezondheidsproblemen is er de geriatriefysiotherapeut.

De geriatriefysiotherapeut behandelt ook patiënten met ouderdomsverschijnselen die worden veroorzaakt door een ziekte of aandoening. Denk hierbij aan een beroerte, dementie, een gebroken heup of de ziekte van parkinson.

Oefentherapie-Mensendieck is een paramedische behandelmethode, gespecialiseerd in houding en beweging.

Vaak zijn rug-, nek-, schouder- of hoofdpijnklachten niet direct het gevolg van een bepaalde ziekte of aandoening, maar hebben hun oorsprong in het beweeggedrag.

Door de behandeling krijgt u inzicht in de oorzaak van uw klachten en leert u om hier zelf wat aan te doen. Soms kan een kleine aanpassing van de houding en manier van bewegen al veel winst betekenen. Hierdoor wordt de belasting op bijvoorbeeld de wervels, banden en spieren verminderd en kunnen de overbelaste structuren gaan herstellen.

Pijn als gevolg van overbelasting of verkeerde gewoonten is vervelend, daarom is het belangrijk de basis van het probleem aan te pakken.

Kijk voor meer informatie op: http://www.oefentherapieijlst.nl

De psychosomatisch oefentherapeut helpt je om de oorzaak van je klachten te begrijpen. Samen met de psychosomatisch oefentherapeut werk je aan het verbeteren van je lichamelijke én geestelijke conditie. Je leert te luisteren naar je lichaam en je eigen grenzen te respecteren. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en kun je weer meer aan. De psychosomatisch oefentherapeut leert je hoe je zelf je klachten kunt aanpakken en voorkomen dat ze terugkomen.

Echografie is een onderzoekstechniek die gebruik maakt van ultrasone geluidsgolven om anatomische structuren in beeld te brengen.

Echografie kan zinvol zijn om pathologie vast te stellen of om beter richting te geven aan een fysiotherapeutische behandeling.

Orthopedische Revalidatie volgens de 4xT Methode is een behandel ‘algoritme’, waarbij manuele en fasciale (bindweefsel) technieken worden gecombineerd met nieuwe tapemethodes. De behandelingen worden aan de hand van simpele testen gekozen, waardoor een protocol ontstaat.

De 4xT methode staat voor Testen, Triggeren, Tapen en Trainen. Tijdens elke behandeling wordt met een aantal sneltesten bekeken welke beweging de pijn doet afnemen of de beweeglijkheid verbetert. Na het testen wordt de klacht in deze richting getriggerd en de geteste richting ingetapet.  Als laatste wordt er getraind om de voorkeursrichting van weefsel in te slijpen.

Bij deze methode wordt voornamelijk gekeken naar de uitlijning van zowel gewrichten als de bindweefsellijnen in het lichaam, wat Orthopedische Revalidatie tot een unieke en effectieve behandelmethode maakt.

De 4xT methode is toepasbaar bij vrijwel alle orthopedische klachten aan het bewegingsapparaat en is geschikt voor jong en oud, bij zowel acute als chronische klachten.

Orthopedische Revalidatie volgens de 4xT methode is ontwikkeld door FysioPhysics. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk via info@fysiowymbrits of 0515-531832.

Dry Needling is een behandeltechniek waarbij een zeer dun naaldje in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van pijn in spieren waarin zich triggerpoints bevinden (myofasciale pijn). Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken. De pijn kan uitstralen naar een verder gelegen gedeelte van het lichaam. Dry Needling is gebaseerd op westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet worden verward met acupunctuur.

dry needling 1

De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, schouderklachten met uitstraling in de (boven)arm, tennis- of golferselleboog en uitstralende pijn in het been.

Voor meer informatie: www.myofascialepijn.nl

Medical Taping is een methode waarbij elastische tape wordt gebruikt om uw spieren in hun functie te ondersteunen. Het ondersteunt de spieren, zonder daarbij de beweging te beperken. Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting (zoals KANS, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, het verminderen van uitstralende pijn zoals hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden.

Mindfulness is een training welke gebaseerd is op de methodes Mindful Based Stress Reduction (MBSR) en de Mindful Based Cognitive Therapy (MBCT). Deze methodes zijn internationaal onderzocht en werkzaam gebleken bij o.a. stress gerelateerde klachten en chronische pijn. Het is geen therapie. Je oefent in bewust aanwezig te zijn ‘in het hier en nu’ zonder te oordelen. Je aanvaardt de situatie zoals die is en creëert zo ruimte om problemen van een andere kant te bekijken.

Mindfulness is geschikt voor iedereen en kan o.a. helpen bij:

  • Het verminderen van stress gerelateerde klachten.
  • Het verbeteren van de bewegingskwaliteit en moeiteloos bewegen.
  • Het verminderen van chronische pijn en/of hier beter mee leren omgaan.
  • Het in balans brengen van emoties.
  • Het verminderen van angst.