Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil. We zien dit terug in het weer, de natuur en de gemoedstoestand van mensen. Het voorjaar staat altijd voor bloei, zingende vogels en verandering. Helaas hebben veel mensen ook last van het voorjaar. Niet voor niets wordt het voorjaar ook wel allergie seizoen genoemd, doelend op voornamelijk de mensen die elk jaar de strijd aangaan met hooikoorts. Toch is hooikoorts niet het enige waar mensen last van kunnen hebben in het voorjaar.

Ook fysieke klachten kunnen aan de oppervlakte komen in deze tijd van het jaar. Verschil in temperatuur, luchtvochtigheid, daglicht en luchtdruk kunnen verschillende effecten hebben op het menselijk lichaam. Neurologische pijnen, artrotische pijnen en migraine kunnen beïnvloed worden door bovenstaande variabelen.

Er zijn aanwijzingen voor een andere oorzaak van verslechtering van de ervaren klachten. Bij sommige mensen veranderen een kwart van de genen in de loop van het jaar. Ze worden als het ware even aan- en uitgezet. Deze genen, die een belangrijke rol spelen bij ontstekingen in het lichaam, worden actiever in het voorjaar. Mensen die last hebben van neurologische pijnen, artrotische pijnen en/of migraine kunnen dus verslechtering van de klachten ervaren gedurende het voorjaar.

Het is dus belangrijk om de ontstekingswaarden in het lichaam zo laag mogelijk te houden. Een aantal tips kunnen hierbij helpen:

  • Zorg voor voldoende (nacht)rust
  • Zorg voor voldoende beweging (beweegrichtlijn 2017)
  • Breng het stressniveau onder controle
  • Zorg voor gezonde voeding (omega 3)

In de huidige situatie omtrent corona kunnen bovenstaande klachten wellicht extra voelbaar zijn. Het is in deze tijd dus extra belangrijk om in beweging te blijven, goed rust te pakken en goed te eten.

Bewegen

De beweegrichtlijn van 2017 adviseert om elke week 150 minuten matig intensief in beweging te zijn, verspreidt over meerdere dagen. Langer, vaker of intensiever bewegen levert extra gezondheidsvoordeel op. Voor leuke thuisoefeningen verwijzen wij u graag naar ons YouTube kanaal FysioWymbrits TV.

Voeding

Omega 3 kan een ontstekingsremmende werking hebben. Over het algemeen blijken mensen te weinig omega 3 in hun dieet te hebben. Omega 3 is voornamelijk terug te vinden in vette vis. Visolie supplementen is een goed alternatief.

Prettig voorjaar!


Artikelen en bronnen: